Wat doet een echtscheidingsadvocaat allemaal?

Wanneer men besluit om te gaan scheiden, is het voor beide partijen al moeilijk genoeg. Vooral als er ook kinderen mee gemoeid zijn. Het beste is om zonder conflicten te scheiden. Helaas is dat in de praktijk soms voor beide partijen niet te doen. Emoties overheersen en er is zoveel te regelen, dat het kan escaleren in een vechtscheiding. Een echtscheidingsadvocaat kan de oplossing zijn om de belangen van beide partijen te behartigen. Het beste is een advocaat in te schakelen die bemiddelaar of mediator is en zich heeft gespecialiseerd in familierecht. Let op: niet iedere echtscheidingsadvocaat is een mediator of andersom. 

Taken van een echtscheidingsadvocaat

Een advocaat is de enige die een scheidingsconvenant bij de rechter kan indienen. Het is dan ook een verplichting om bij een echtscheiding een advocaat in te schakelen. Een gezamenlijke advocaat zal beide partijen vertegenwoordigen en zorgt ervoor dat jullie samen de scheiding tot een goed einde brengen, zonder dat de rechter er aan te pas komt. De taken die een echtscheidingsadvocaat nog meer heeft zijn

  • De echtscheiding juridisch doornemen
  • Afspraken maken wat er in het verzoek tot echtscheiding moet komen te staan
  • Ouderschapsplan opstellen
  • Adviseren en bijstaan

Verder helpt de echtscheidingsadvocaat bij het verdelen van de bezittingen, bijvoorbeeld: koop/ huurhuis, inboedel en de huishoudelijke kosten( woonlasten, gas en elektriciteit) en schulden. Alles moet eerlijk 50/50 worden verdeeld, bij een huwelijk in gemeenschap van goederen. Bent u getrouwd op huwelijkse voorwaarden dan bepaalt de akte van huwelijkse voorwaarden hoe de verdeling ligt.

Kosten van een echtscheidingsadvocaat

Advocaten werken meestal met een vast uurtarief. Vanaf € 150-, exclusief, maar kan ook hoger zijn. Het is belangrijk dat u van tevoren een inschatting krijgt van het aantal uren dat de advocaat met uw zaak bezig is. Buiten de kosten van de advocaat komen er ook nog griffierecht, uittreksels en andere kosten bij. Besluit u toch liever alleen te scheiden met een eigen belangenbehartiger? Dan kunnen de kosten hoger oplopen, omdat u dan alleen voor de kosten van de advocaat moet betalen. Uw (ex) partner moet dan ook een eigen advocaat inschakelen. Kunt u zich geen advocaat veroorloven, wat van uw persoonlijke financiële afhangt, kunt u waarschijnlijk in aanmerking komen voor rechtsbijstand. U krijgt dan een pro deo advocaat.  Let erop dat bij een scheiding het beste is wat voor de kinderen is. Scheiden is voor niemand leuk, maar voor kinderen kan het een enorme impact hebben. Kinderen hebben recht op beide ouders en mogen nooit ingezet worden bij een (vechtscheiding). Probeer samen de scheiding tot een goed eind te brengen met een goede echtscheidingsadvocaat, die beiden jullie zaken behartigt.

Voor meer informatie spreek met een bedrijf zoals TRC Advocaten.  

Delen