Alles wat je moet weten over kinderalimentatie

Ben of ken jij iemand die gaat scheiden en samen met de toekomstige ex-partner kinderen heeft? Dan is het belangrijk om alles te weten over de alimentatie omtrent de kinderen. Deze kinderalimentatie is verplicht en is er om erop toe te zien dat de kinderen financieel niets hoeven missen. Deze alimentatie is voor het welzijn van de kinderen en wordt in samenspraak met beide partners opgezet. Wil je weten wat deze alimentatie precies inhoudt, hoe de hoogte wordt berekend en wie deze alimentatie moet betalen? Lees dan gauw verder.

Hoe wordt de alimentatie vastgesteld?
Wanneer je als partners met kinderen uit elkaar gaat, is het verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. In dit plan staan ook de rechten, plichten en hoogte van de alimentatie voor de kinderen. Er zijn handige modules online waar je de hoogte van de alimentatie kunt berekenen. Kom je er samen met de partner niet uit hoe hoog het bedrag is? Dan kan een officiële echtscheidingsadviseur een berekening voor je maken.

Wie betaalt de alimentatie?
De ouder met het hoogste inkomen betaalt de alimentatie voor de kinderen aan de andere ouder. De hoogte is afhankelijk van beide inkomens en eventuele toeslagen van de overheid. De hoogte van het bedrag stijgt ieder jaar. De overheid heeft hier een vastgesteld percentage voor. Dit wordt ook wel indexatie genoemd.

Kunnen er aanpassingen later plaatsvinden?
Wanneer er een nieuwe partner in het spel is, er getrouwd wordt of er veranderingen plaatsvinden in het inkomen, kan de hoogte van de alimentatie worden aangepast. Het kan in overleg met de ex-partner worden vastgesteld, of middels een rechter. Wanneer het niet lukt om het samen eens te worden, kan middels een rechtszaak de alimentatie worden aangepast.

Hoe lang betaal je kinderalimentatie?
Als ouder ben je verplicht om tot het 21e levensjaar van jouw kind, hem of haar financieel te ondersteunen. Eerst wordt het bedrag overgemaakt naar jouw de ex-partner. Maar wanneer jouw kind 18 jaar is, moet dit bedrag rechtstreeks naar jouw kind worden overgemaakt. Er kan voor gekozen worden dat dit bedrag nog middels de ex-partner naar het kind gaat, maar daar moet hij of zij zelf toestemming voor geven.

Het is goed om te weten welke rechten en plichten je hebt als het gaat om kinderalimentatie voordat je gaat scheiden. Zorg dat je weet wat je te wachten staat en wat je allemaal moet regelen. Kom je er samen met jouw toekomstige ex-partner niet uit? Schroom dan niet om juridische hulp in te winnen bij een echtscheidingsadviseur of juridisch adviseur.   

Delen